Marsvinsfakta

Spread the love

Allmänt om marsvin
Marsvin blir i snitt 5-8 år gamla, men kan bli äldre om man har tur.
Finns i flera olika hårlag: Strävhårig, korthårig och långhårig.
Går dräktiga ca 10 veckor och föder då fullt utvecklade ungar med öppna ögon, päls och kan börja skutta omkring kort efter dem fötts. Leveransklara från 5 veckors ålder och vikt på minst 300 gram.

Lagen om två
Lagen säger att marsvin ska vara minst två. Det går lika bra att ha två honor som två hanar. Hanar går dock sällan att ha mer än två stycken tillsammans honor däremot brukar gå bra att ha många i flock. Kastrerad hane med hona/honor är också ett alternativ. Marsvin är flockdjur och behöver en artfrände. En kanin eller liknande räknas inte som sällskap och är dessutom olämpligt. 

Buren
Godkända mått för två marsvin är 0,3 kvm vilket är väldigt lite. Ju större desso bättre. Jag brukar försöka räkna om en bur är godkänd för sex marsvin har jag max 3-4 stycken där i.
Varsitt gömställe för marsvinen behövs. Behöver inte vara hus kan vara tunnlar, hyllor mm också.
Skippa helst höhäck. Onaturlig ätställning för dem samt risk att de fastnar om de hoppar i. Jag ger mina i en hög i en hörna, mycket uppskattat. Städa gärna ofta, marsvin är svåra att ha ”rumsrena” och bajsar gärna lite överallt i buren, eller främst där de äter.
Bra vattenflaska eller vattenskål samt matskål behövs.

Kosten
Marsvin ska alltid ha fri tillgång till hö och fräscht vatten. C-vitaminrika grönsaker dagligen är också viktigt: vitkål, spetskål, paprika, persilja, broccoli och blomkål är några bra alternativ. Sallad, morötter, gurka och frukt är mer godis för marsvin. På sommaren kan man även ge gräs och maskrosblad utifrån (OBS vänj långsamt). Grenar för tändernas skull är bra att ge då och då: björk, lönn, rönn, fruktträd är några som går bra.
Som kraftfoder kan man ge havregryn, havrekross bland annat. Inga gnagarblandningar. Pellets ger vissa, men se till att det inte är för hög fetthalt och inte ge för mycket.
Saltsten och mineralsten ska ej finnas i buren, inte bra för marsvin. Saltsten kan bland annat ge njurproblem och urinsten.

Övrigt
Kloklippning vid behov, jag klipper mina marsvinsklor ca 1-2 ggr/månad, lite olika.
Badning vid behov, badar mina 1-4 ggr/år, eller inför utställning. Bada ej huvudet!
Borstning/kamning på de marsvin som behöver det.
Motion är viktigt för marsvin också, kan lätt bli tjocka annars.
Inte ha sele på marsvin, få selar som sitter bra på marsvin och brukar i regel vara stressande för dem. Bra hage är betydligt bättre.
Inte ha marsvin i drag.
Marsvin får inte bo där det är kallare än 0 grader, jag förespråkar minst 10 plusgrader (minst 18-20 grader och uppåt om man har skinny).
Undvik helst att köpa marsvin från djuraffärer utan satsa på bra uppfödare så vet man marsvinens ursprung, man vet mer vad man får och stödjer inte oseriös avel. Eller omplaceringar är med toppen, äldre marsvin som får nya hem, det är toppen.
12 maj 2014 435

Lämna ett svar