Kaninfakta

Spread the love

Allmänt om kaniner
Marsvin blir i snitt 6-8 år gamla, oftast 8-12 år gamla också.
Finns flertalet olika raser, pälssorter och färger/teckningar och de är indelade i: dvärgkaniner, små raser, medelstora raser, raser med avvikande hårstruktur, stora raser och jätteraser.
Kaniner går dräktiga cirka fyra veckor. Ungarna föds pälslösa och med ögonen stängda. De börjar öppna ögonen vid cirka 10-14 dagars ålder. Leveransklara vid cirka 8 veckors ålder, jätteraser gärna från 10-12 veckors ålder.

Kolonidjur/flockdjur
Kaniner är sk kolonidjur men det är en slags flockdjur. Många tror att kaniner är helt ensamlevande men det är fel. Många kaniner vill ha sällskap. Däremot krävs det stor yta och rätt kombi.
Hane + hane = Onödig risk. Två okastrerade hanar brukar försöka kastrera varandra. Två kastrerade hanar kan fungera om de kastreras i tid och växer upp tillsammans men också en risk.
Hona + hona = Brukar oftast gå bra. Bästa brukar vara om de växt upp tillsammans men det brukar gå bra även med vuxna honor om personkemin stämmer och bra med yta, gömställen mm. Kastrering av båda ökar chanserna att det lyckas också.
Kastrerad hane + hona = Brukar vara säkraste ”kortet” om man vill ha två kaniner tillsammans, speciellt om båda är kastrerade. Sällan hona plus hane slåss.
Rekommenderar inte att sätta ihop en kanin som är under 4 månader med en vuxen kanin, så att kaninen har en större chans att kunna försvara sig om det behövs.

Buren
Godkända mått för en kanin även två) är 0,5 kvm för kaniner under 3 kg, 0,7 kvm för 3-5 kgs kaniner och 0,9 kvm för kaniner på 5 kg och uppåt (mått finns på jbv sida också) vilket är väldigt lite. Ju större desso bättre. Rekommenderar minst 1½-2 kvm och större för två dvärgkaniner. Kan inte bli för stort.
Minst varsitt gömställe till dem, helst fler, samt sitthylla ska finnas i buren (hus räknas med som sitthylla om kaninen kan sitta på huset) och kaninerna ska kunna få plats på samma samt även ha egen.
Skippa helst höhäck. Onaturlig ätställning för dem samt risk att de fastnar om de hoppar i. Jag ger mina i en hög i en hörna, mycket uppskattat. Många kaniner kan bli rumsrena och bajsa/kissa i samma hörna, vilket brukar underlätta vid städning.
Bra vattenflaska eller vattenskål samt matskål behövs.

Kosten
Kaniner ska alltid ha fri tillgång till hö och fräscht vatten. C-vitaminrika grönsaker dagligen är också viktigt: vitkål, spetskål, paprika, persilja, broccoli och blomkål är några bra alternativ. Sallad, morötter, gurka och frukt är mer godis för marsvin. På sommaren kan man även ge gräs och maskrosblad utifrån (OBS vänj långsamt). Grenar för tändernas skull är bra att ge då och då: björk, lönn, rönn, fruktträd är några som går bra.
Som kraftfoder kan man ge havregryn, havrekross bland annat. Inga gnagarblandningar. Pellets ger vissa, men se till att det inte är för hög fetthalt och inte ge för mycket.
Saltsten och mineralsten ska ej finnas i buren, inte bra för marsvin. Saltsten kan bland annat ge njurproblem och urinsten.

Övrigt
Kloklippning vid behov, jag klipper mina kaniners klor ca 1 gång/månad, lite olika.
Bada aldrig en kanin om det inte är absolut nödvändigt.
Borstning/kamning om kaninen behöver det.
Motion är viktigt: hage eller sele är bra alternativ.
Inte ha kaniner i drag
Kaniner går bra att ha inne och att ha ute.
Undvik helst att köpa kanin från djuraffärer utan satsa på bra uppfödare så vet man kaninens ursprung, man vet mer vad man får och stödjer inte oseriös avel. Eller omplaceringar är med toppen, äldre kaniner som får nya hem, det är toppen.
2 april 2015 071

Lämna ett svar