Myter om kaniner & allmän fakta

Spread the love
  • Kaniner är inte gnagare: Många tror att kaniner är gnagare, men de tillhör hardjuren
  • Att de är flockdjur: Det stämmer inte heller. De är kolonidjur och lever alltså inte i flock som flockdjur gör, men kolonidjur är också en slags flock. Men de bor i egna hålor bland annat. Kaniner måste inte bo med någon annan kanin. Finns ingen lag på det. I lagen står det ”bör”, alltså inget måste. Många kaniner uppskattar inte sällskap och hanar kan du inte ha ihop, inte ens kastrerade, ytterst få hanar kan gå ihop och det är dumt att chansa och testa. Bästa är kastrerad hane med hona eller två honor ihop, helst som vuxit upp tillsammans.
  • Kaniner är tråkiga djur: Med en myt. Sitter de bara i sina burar, som har minimåtten på buren och inte får komma ut och skutta i hage och umgås, då är det klart att de blir tråkiga och inte mår bra. En kanin behöver daglig motion och stor yta. Minimåtten som jordbruksverket har, alltså som det är lag på, är på tok för små tyvärr för kaniner 🙁
  • Kaniner måste ha saltsten: En myt. Saltsten är inte bra för kaniner. Det kan ge dem urinsten och njurproblem. Vissa har saltsten till dräktiga honor precis innan födsel och kort tag efter födsel. Mineral och kalksten är inget måste hos kaniner heller.
  • Kaniner måste ha vitamin i vattnet: Också en myt. De får i sig tillräckligt via grönsaker, grönt utifrån, pellets och hö. Vitaminerna försvinner dessutom snabbt från vattnet och de får inte i sig så mycket ändå.
  • Viktigt med bra hö: Bra hö är A & O. Hö från matbutiker och de flesta djuraffärer är inte att rekommenderar. Sällan bra, ingen bra näring och dammar i regel. Och är dessutom dyrt. Rekommenderar att köpa från hästmänniskor som har hö eller en bra bonde. Och har man inte möjlighet att ha bale, brukar många kunna sälja i påsar.
  • Bra med yta & motion: Bra yta är med viktigt. Speciellt om man ska ha 2 kaniner ihop. Lagliga måtten är inte att rekommendera, utan ju större desstu bättre. Lagligt mått för 2 dvärgkaniner under 3 kg är 0,5 kvm (samma mått för ensam kanin), men jag hade inte haft under 1,5-2 kvm till 2 kaniner. Det ska dessutom få plats med hus/sitthylla och annat.
    Att motionera sina kaniner är också viktigt, speciellt om man har mindre bur. Mina är ute i hage eller i huset dagligen (om det inte är dåligt väder). 30-60 min/dag är för lite, om du har liten bur. Ju mer dessu bättre för kaninen.
  • Höhäck: Jag använder inte det till mina kaniner. De får i hög på marken. Mer naturligt för dem, de kan busa i det och riskerar inte att fastna. Höhäckar som sitter på utsidan av buren (så kaninen inte kan hoppa in i den) eller med lock på, går bra tycker jag, men inte andra, som de kan hoppa in i. Stor risk att de fastnar. Och ska man ha höhäck behöver den sitta långt ner,för det är betydligt skonsammare för nackarna.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.